Mit ne együnk...?
Mit ne együnk, és miért?
Az állati eredetű élelmiszerek,
mint húskészítmények, zsiradékok, füstölt nyers húsok, szárnyasok, olajos és egyéb halak, tej és tejtermékek, tojás és a belőlük, készített élelmiszerek fogyasztása nem megengedett. Elsősorban azért, mert savassá változtatják az emésztőrendszer kémhatását, másodsorban, azért mert a lebontásuk során a szervezetben mérgező anyagok halmozódnak fel. Ezen kívül a nagyüzemi ?hústermelés? körülményei miatt a szervezetükben felhalmozódott gyógyszerek, növekedést serkentő hormonok, a félelem hormonok (adrenalin) átkerülnek az emberi szervezetbe, ahol károsodásokat okoznak. Az állati eredetű táplálékokban nagy mennyiségű koleszterin és telítetlen zsír is van, amelyek a szív és keringési eredetű betegségek kialakulásában játszanak jelentős szerepet. A tej, tejtermékek és a tojás a mi kultúrkörünkben a 4 fő allergén közül a 2. és 3. helyet foglalják el. A felnőttek egyharmada nem is képes megemészteni a tejet, jelentős részük allergiás reakciót mutat rájuk, a csecsemők közül sokan eleve tejallergiával születnek.
Fehér lisztet és a belőlük készült ételeket (tészták, sütemények, kenyerek, péksütemények). Ennek oka az, hogy a fehér lisztben levő búzafehérje az 1. számú allergén, és fogyasztása nyákosító hatású, számos légzőszervi problémánál fellelhető a tejtermékekkel együtt.
A fehér lisztek, a belőlük készült gabonatermékek és a fényezett fehér rizs azért sem ajánlottak, mert barna, külső rétegüktől megfosztva a gabonák ásványi anyag- és vitamintartalma szinte nullára csökken. Ami visszamarad, gyakorlatilag csak üres kalória.
Finomított (fehér) cukrot, a már említett okok miatt.
A konzervek, tartósítószert tartalmazó készítmények nem egészségesek, mert a vegyszerek mellett, nincs bennük élő anyag.
A főtt, cukrozott gyümölcsök, befőttek, lekvárok erjedést okozó cukortartalmuk miatt nem javasoltak.
A sok só a sejtek víztartalmát jelentősen megnöveli, és a nátrium-kálium háztartás felborul.
Az ecetek és ecetes savanyúságok nem ajánlottak, mert mindegyik erősen savasítja a szervezetet és becsapja az emésztőrendszert.
A hagyományos magyar főtt ételek java része, valamint a megfelelő ételtársítást figyelmen kívül hagyó más étkezési rendszerek nem egészségesek. Ezek a szervezet elsavasodását és a májban a mérgező anyagok felhalmozását idézhetik elő.


