Mit együnk?

 

Reggel 

Friss gyümölcs: lehetőleg egyféle, legfeljebb kétféle lédús, az évszaknak és a földrajzi helyzetnek megfelelő gyümölcs. Különösen ajánlott (akár 1 hetes kúrára is) a dinnye, és a szőlő, amikor elérhetők, mert semleges-lúgos kémhatásuk, valamint bőséges lé- és rosttartalmuk következtében kitűnően tisztítják a szervezetet. Cukortartalmuk jó energiaforrás, ugyanakkor emésztésük alig igényel energiát. A téli időszakban is a hazánkban termett és szakszerűen tárolt gyümölcsöket fogyasszuk (sok fajta alma, körte), esetleg aszalt formában levőket. A déligyümölcsöket éretlenül, még a vitaminok kialakulása előtt leszedik, vegyszerrel leállítják az érésüket, hosszú ideig szállítják, majd újabb vegyszerezéssel beindítják. A méreg a héjon keresztül bediffundál a gyümölcsökbe, ezen kívül nincs tápértékük.

Azok, akik fázósak, ehetnek különböző sós, vagy édes kásákat önmagukban, vagy dió-, mogyorófélével megszórva. Aki még mindig éhes, egyen önmagában szárított pörköletlen olajos magot só nélkül.

Délben

  • Kásák: száraz illetve csíráztatott magvakból sósan vagy csekély mértékben édesítve. Készülhetnek gabonából: búzából, árpából, rozsból, zabból, kukoricából, barna rizsből, kölesből, amarantból, valamint ezek pelyheiből. Laktató, tápláló ételek. A hajdina, mint fűféle is ide tartozik. Ha édesen esszük, adható hozzájuk darált mák, méz, fahéj, szerecsendió és szegfűszeg, ha pedig sósan, babérlevél, zöld fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, majoránna, zsálya, rozmaring, szurokfű, tárkony, zeller- vagy petrezselyemlevél stb.), esetleg ételízesítő, kevés vöröshagyma, pirospaprika, szerecsendió, gyömbér, fűszersó, ízlés szerint.
  • Főzelékek, egy tál ételek: édesburgonya, burgonya, zöldborsó, zöldbab és száraz hüvelyesek (sárgaborsó, lencse, vörös lencse bab, csicseriborsó, szója) kukorica, káposzta, kínai kel, kelkáposzta, kelbimbó, sárgarépa, paszternák, zeller, karalábé, cukkini, patisszon (csillagtök), padlizsán, tök, karfiol, brokkoli, sóska, spenót, stb.

Feltétek:

  • fasírozottak különböző alapanyagokból:  kelkáposzta; gomba; szójagranulátum; spenót; tök; kukorica; sárgarépa; búza; barna rizs; csicseriborsó; hajdina stb. fasírozott.
  • Rántott: karfiol; szójaszelet; padlizsán, cukkini, patisszon, sárgarépa (egy kicsit előfőzve), szejtán szelet, húsos sárga paprika (nagyon finom!)
  • Bundázott zöldségek palacsintatésztaszerű bundákban: fűszeres sárgaborsó lisztes, vagy reszelt nyers burgonya + teljes őrlésű liszt + fokhagyma összeturmixolva
  • Pörköltek: gomba, gombás-zöldborsó, napraforgó, szója, tök; vegyes zöldség, patisszon
  • Krokettek: kelkáposzta, gomba, tök, spenót, stb.
  • Natúr szeletek: tök, cukkini, padlizsán, szejtán szója, stb. pácolás után kisütve
  • Algák: hiziki, wakame, nori stb.; párolva vagy a feltétekbe keverve készíthetők el. (Reformboltokban kaphatók.)
  • Fermentált (erjesztett) élelmiszerek: miszó szója-babkrém, shoyu, hoi-szin,  tamari szójaszósz, stb. (Reformboltokban kaphatók.)
  • Rizses egy tál ételek barna rizsből
  • Saláták : 5 féle nyers növényből, tofus, vagy olajos öntetekkel

Este

  • Saláták: apróra vágott vagy reszelt sárgarépa, uborka, fejes saláta, zöldpaprika, pritamin paprika, paradicsom, újhagyma, retek, f eketeretek, zeller, cékla, karalábé, kínai kel, vörös és fehér fejes káposzta, stb. Zöldséglevelekkel, füvekkel (pl.: nyers spenót, sötétzöld kelkáposztalevél, zellerlevél, petrezselyem, kaporlevél, snidling, csíráztatott lucernamag, zsázsa, mustármag) tovább javíthatók.

Fűszerezésük citrommal, zöld fűszerekkel, erjedésgátlókkal (fahéj, szegfűszeg) történjék. Célszerű hozzáadnunk személyenként egy-két kávéskanál hidegen sajtolt olajat, csíráztatott magokat (szója-, lencsecsíra), fűféléket stb. Önálló öntetet tofuval és citromlével + olajjal is készíthetünk.

  • Kiegészítők: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, vagy péksütemény, körözött tofuból, különböző krémek magokból (napraforgó, tökmag, szezám) és tofuból, bio (nem hidrogénezett) margarinnal, vagy olajjal) tofu sütve, padlizsánkrém, pálmazsírral és olíva olajjal készült, magyaros ízesítésű fűszeres zsírok, esetenként főtt, sült burgonya.

Az itt leírtak mellett számtalan új ötlettel lehet gazdagítani a menüt a társítási szabályok betartása mellett. Ez az étkezési mód a szervezetbe jutó konyhasó (NaCl) mennyiségét jelentősen csökkenti, így a sejtanyagcsere zavartalanabbá válik, a vizenyősség, puffadás megszűnik, és a szervek működése jelentősen javul. A fenti élelmiszerek közül nem egy önmagában is segíti a szervezet méregtelenítését vagy emésztést segítő enzimeket tartalmaz, ezzel is könnyítve testünk önmaga fenntartása érdekében végzett munkáját.

                                              Egészséges étel receptek itt!