Gabona
A gabona azoknak a pázsitfűféléknek az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte. A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak; egyes fejlődő országokban a rizs, a búza vagy a kukorica adja szinte a teljes étrendet. A fejlett országokban fogyasztásuk mérsékeltebb és változatosabb, de itt is alapvető.
Az első gabonafélék gyűjtögetése a kőkörszakban kezdődött, amikor a vadászok étrendjüket egészítették ki a fűfélék magjaival. 23 ezer évvel ezelőtt a Genezáret-tó vidékén élő kőkorszaki emberek a hús mellett fűmagokat, mandulát, pisztáciát, fügét, vad olajbogyót is fogyasztottak. Az anatóliai Catal Hüyük neolitikus településén a kutatók előzetes DNS vizsgálata szerint 8500 éves termesztett gabonamaradványokat találtak. Az ember első szerszámainak egyike a gabonafélék aratásához használt sarló volt. Már az őskorban szükségessé vált az egyre nagyobb gabonatermés érdekében hegyes csontokkal és faágakkal a termőföld fellazítása.
A Kárpát-medencébe a honfoglaló magyarság már kiterjedt földművelési és növénytermesztési ismeretekkel érkezett, ősi magyar búzafajtáink az alakor, tönke és a tönköly.
Főbb gabonafélék
amaránt: egy kultúrnövény-nemzetség, mely a világ számos részén elterjedt.(lisztérzékenyek is fogyaszthatják)
kukorica: alapélelmiszer Észak- és Dél-Amerikában, valamint Afrikában, illetve világszerte fontos takarmánynövény ( lisztérzékenyek is fogyaszthatják)
rizs: a trópusi és egyes mérsékelt övi régiók fő gabonaféléje(lisztérzékenyek is fogyaszthatják)
búza: a mérsékelt övi régiók fő gabonaféléje
árpa: malátakészítés és takarmány céljára termesztik olyan földeken, amelyek túl rossz minőségűek vagy túl hideg éghajlatúak a búza számára
cirok: fontos alapélelmiszer Ázsiában és Afrikában, valamint világszerte jelentős takarmánynövény
köles: hasonló, de nem azonos fajok összefoglaló elnevezése, amelyek fontos alapélelmiszernek számítanak Ázsiában és Afrikában(lisztérzékenyek is fogyaszthatják)
zab: korábban Skócia fő élelmiszernövénye, illetve világszerte termesztett takarmánynövény
rozs: hidegebb éghajlatú területeken jelentős
tritikálé: a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény Neve is a búza (triticum) és a rozs (secale) latin nevének kombinációjából ered.
hajdina: Eurázsiában termesztik (növénytanilag nem rokona a gabonaféléknek)(lisztérzékenyek is fogyaszthatják)
teff: Etiópia csoda-gabonája a legapróbb szemű gabonaféle, 150 teff-szem tesz ki egy búzaszemet. Teff Armharic nyelven: "elveszett", a magok kis mérete miatt. Szélsőséges földrajzi helyeken is megterem.
Az amaránt összetétele összehasonlítva a többi gabonáéval:
|
Fehérje (%) |
Lizinhányad (%) |
Szénhidrát (mg) |
Kalcium (mg) |
Vas (mg) |
Magnézium (mg) |
Amaránt |
16 |
8,5 |
63 |
162 |
10 |
280 |
Búza |
10 |
3,5 |
71 |
41 |
3,3 |
20 |
Amaránt/búza |
160% |
243% |
89% |
395% |
300% |
1400% |
Kukorica |
9 |
2,5 |
74 |
20 |
1,8 |
7 |
Rozs |
13 |
4 |
73 |
38 |
2,6 |
- |
Hajdina |
12 |
5,8 |
72 |
33 |
2,8 |
- |
Rizs |
7 |
2,7 |
77 |
32 |
1,6 |
13 |