Aranyszabály

A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás aranyszabálya!

                                           

Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó tisztulási periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával! Ebben az időszakban lehetőleg gyümölcsön kívül/legfeljebb teljes értékű gabonát/ más ételféleséget ne fogyasszunk!

Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcs étkezés között tartsunk legalább fél-, de inkább egy óra szünetet!


Napi kb. 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, kb. 2 óránkénti 2 dl-es elosztásban. Sómentes étrend mellett napi 1-1,5 literes mennyiség is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek - magas víztartalmuknál fogva - beszámíthatóak az elfogyasztott folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést, az étkezés közben, illetve közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot!

Lehetőleg frissen facsart gyümölcs- illetve zöldségleveket fogyasszunk! Közvetlen fogyasztásra és sütés-főzés céljára is használjunk tiszta vizet: forrásvíz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz, PI-víz, tisztított víz. Gyógynövényekből készített teákat igyunk! Lehetőleg egyféle gyógynövényből készítve, méz, citromlé és egyéb ízesítők hozzáadása nélkül, test melegen, lassan elkortyolgatva.

Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! (A legtöbb embernek mára sajnos nem tökéletes az emésztése.) Ilyen fűszerek pl. fahéj, szegfűszeg a gyümölcsökhöz, kömény a burgonyához, édeskömény, ánizs és piros paprika a gabonafélékhez.


Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! („Lassan rágsz, tovább élsz.")

Ügyeljünk a rendszeres széklet meglétére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

„Nem jóllakni kell, hanem megelégedni!" Jóllakás: tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

Délben a gabona és zöldség domináljon étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít (a gyümölcs frissít).

Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss, élő étel legyen!

Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!

Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve, illetve a stressz-állapotban történő étkezést! (kellemes zene és gyertyafény segítheti a harmonikus étkezést)
Forrás: Napfényes Élet Alapítvány