Reggeli
Miért fontos az egészséges reggeli?
A nap első táplálkozása az egész napot meghatározza, nem véletlenül mondja a népi bölcsesség, hogy úgy kell reggeliznünk, mint egy király. Azt ugyanis már régóta tudja az ember, hogy a szervezetnek megfelelő üzemanyagra van szüksége a megfelelő működéshez, és nincs is fontosabb tankolás, mint a reggeli.
Éjszaka a szervezet hevesen dolgozik, amíg mi alszunk. Kalóriát éget, energiát raktároz, regenerálódik, igyekszik felkészülni a következő nap megpróbáltatásaira. Ha igazán segíteni szeretnénk a munkáját, akkor érdemes megfelelő reggelivel kisegíteni az éjszakai munkában megfáradt szervezetünket. Sajnos a klasszikus magyaros reggelik (sok péksütemény, tojás, cukros kekszek, húsok, kávé) nem nyújtanak elegendő segítséget. Hatalmas energiabombát jelentenek persze, de nem a megfelelő összetevőkből, gyakran leginkább csak feldobják a vércukor szintet, de nem segítik hosszútávon a megfelelő energiaellátást, ráadásul hizlalnak is.
Mire van szüksége reggel a szervezetnek?
Természetesen megfelelő mennyiségű rostra, vitaminra, ásványi anyagra és energiára. A dietetikusok is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a diétázók számára is a legfontosabb étkezés a reggeli, és a megfelelő testsúly, egészséges életmód megtartásához is elengedhetetlen a reggeli étkezés. A vas, kálcium, magnézium, C és B vitamin és folsav megfelelő arányú beviteléhez is fontos, hogy ébredés után megfelelő étellel lássuk el a szervezetet.
A megfelelő mennyiségű és fajtájú energia bevitellel a test egész napra képes biztosítani a megfelelő működést, beindul az anyagcsere, és nem érezzük magunkat fáradtak már a délelőtti órákban (ezért fontos, hogy reggel zsíros ételekkel ne terheljük a szervezetünket). Egy kiadós reggeli után nem tör ránk a vágy, hogy tízóraira csokit, vagy sütit majszoljunk, hanem beérjük egy friss gyümölccsel, vagy sovány joghurttal, esetleg egy müzli szelettel is – tehát könnyebben megtartjuk formánkat, esetleg könnyebben betartjuk diétánkat. A napi stresszt is jobban viseli a szervezet, kevésbé leszünk fáradékonyak, ingerültek, az idegrendszerünk is szilárdabb alapokon nyugszik (főleg a B-vitamin alapú táplálékoknak köszönhetően). Immunrendszerünk is erősebb lesz, tehát a betegségekkel szemben is ellenállóbbak leszünk.
Hiszen egész napunk sikere és hangulata függ a megfelelő reggelitől.
Az egészséges életmód fontos része a bõséges reggeli. Felmérések szerint az emberek 6%-a reggel nem eszik. Pedig napi energiaigényünk legalább harminc százalékát kell reggel magunkhoz vennünk. Reggeli nélkül romlik a munkahelyi és iskolai teljesítményünk, fáradékonyak, figyelmetlenek vagyunk.
A megfelelő, azaz egészséges és tápláló reggeli tökéletes energiaforrás, amely hosszabb
idõre eelegendő energiával látja el szervezetünket. A cukor és a fehér liszt a magas glukémiás indexmiatt rövidebb idõre telítenek el, mint egy teljes kiõőlésûkenyér vagy teljes kiõrlésû gabonával készült zabpehely. Legjobb és leggyorsabb reggeli energiaforrás a gabona--friss gyümölcs kombinációban rejlik.
A megfelelõ reggeli nemcsak az emésztést serkenti, de nagyobb szellemi teljesítõképességet is garantál. Ne feledjük továbbá, hogy hosszabb idõre ellát minket elengedõ energiával. Azaz egy friss gyümölcs és gabona elegendő délelõtt, mielõtt elfogyasztjuk könnyû ebédünket. A reggelihez igyunk elegendő folyadékot: cukormentes teát, vizet, vagy vízzel higított 100%-os gyümölcstartalmú gyümölcsleveket, esetleg zöldséglevet.
A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek magas élelmi-rost tatalmúak, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdagok, zsírtartalmúk viszont alacsony. Egészségünk érdekében térjünk át teljes kiőrlésű gabonával készült pelyhek fogyasztására.
Az egészséges reggeli segít abban, hogy:
-
fizikailag fittnek érezzük magunkat: elegendõ energiát kap szervezetünk és reggeli nélkül az anyagcsere sem indul be,
-
szellemileg is fittek legyünk: az egészséges reggeli növeli a vércukor szintet, ezáltal könnyebben megy a tanulás és a koncentráció is,
-
vigyázzunk a vonalainkra: garantáltan nem tör ránk az ellenállhatatlan édesség iránti vágy, ha megfelelõ reggelit eszünk,
-
stressztûrõ képességünket növeljük: B vitamin tartalmú szénhidrátok - például teljes kiõrlésû gabona és zabpehely - segítenek abban, hogy ellenállóbbak legyünk a stresszel szemben. A gyümölcs- és zöldséglevekben lévõ A és C vitamin, cink erõsítik az immunrendszert. Egy erõs immunrendszerrel a stresszt is jobban bírjuk.
A kiegyensúlyozott reggeli hozzájárul az egészséges testtömeg megõrzéséhez. A nem reggelizõk hajlamosabbak a hízásra, sokszor késõ délelõtt nassolnak valamit, vagy az ebédnél már olyan éhesek, hogy túl sokat esznek. Bizonyos vizsgálatok szerint már a gyermekek körében is az elhízott és túlsúlyos gyermekek kevesebbet reggeliznek és többet vacsoráznak, mint vékony társaik, s összefüggést találtak a kamaszkorúak és a felnõttek kihagyott reggelije, valamint a nagy testtömegindexük között.
Aki elegendõ idõt szán a reggeli „energiatankolásra”, könnyebben megbirkózik a napközbeni feszültségekkel. A délelõtti koncentrációs nehézségek egy része a nem megfelelõ vagy hiányzó reggelire vezethetõ vissza. A helyzetet az azonnal fogyasztható és egyszerûen elkészíthetõ termékek széles választéka oldhatja meg.
Figyeljünk oda reggelizés közben!
Ha csak öt percünk van is, üljünk le, ne rohanva, fél lábon állva reggelizzünk. Ha semmiképpen sincs idõnk erre, csomagoljuk be a reggelit, és együk meg a munkahelyünkön, még mielõtt nekifognánk a napi rutinnak.
Forrás:www.cerbona.hu