Regenerálás
A szervezetben lévő ásványi anyagok kérdését ma már többé-kevésbé felderítették, a téma a só és vízháztartás szabályai néven ismeretes. A szelén, a foszfor, a nátrium és a legtöbb ásványi só nélkülözhetetlen a sejtek és szövetek összehangolt működéséhez. Az egészséges szervezetben ezek megfelelő mennyiségét regulátorok szabályozzák. A növényi táplálkozás során a szervezet hozzájut a szükséges ásványi anyagmennyiséghez. Ez az emésztőrendszerből kerül a megfelelő szervekhez, a keringési rendszer segítségével. Előfordulhat azonban, hogy szervezetünk terhelése megnő, vagy az emésztőrendszer megbetegszik, és nem a szükségleteknek megfelelő mértékben vesz fel vagy épít be bizonyos tápanyagokat. Ilyenkor célszerű átmenetileg koncentrált vitamin- és ásványi anyag-pótlásról gondoskodnunk, elsősorban természetes ételekkel, mint csíráztatott gabona magvak, vészhelyzetben, pedig az alábbiak segítségével:
C-vitamin: fertőzéses, meghűléses betegségek megelőzésére ajánlott.
Magnézium: a szív- és vázizmok megfelelő működését segíti. Csökkenti a stressz káros hatását, fontos a terhes anyák és a fejlődésben lévők számára. Egyike a legfontosabb nyomelemeknek.
Kálium: csökkenti az allergiás tüneteket. Gyermekkorban segíti a csontok és fogak egészséges fejlődését, idősebb korban csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét.
Kálium: a szív izomzatára hat, hiánya szívritmuszavarokat idézhet elő. Egyike a legfontosabb nyomelemeknek.
Panangin: magnéziumot és káliumot tartalmaz, segíti a szívműködést.
Vas + C szedése javasolt vashiányos vérszegénység esetén, terhesség, szoptatás, menstruáció ideje alatt, műtétek után.
Létfontosságú nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, a felnőtt szervezet táplálék-kiegészítőjeként a napi szükségletet fedezi.
Q 10 koenzim: kapszula: javítja a sejtanyagcserét, regenerálja a szívizmot.
Fehérje-, ásványi anyag- és vitaminhiány pótlása növényi táplálkozással A vitaminokat századunk első felében fedezték fel. A táplálkozáskutatók számára valóban sok betegség eredetére fény derült e felfedezéssel kapcsolatban, de a gyakorlatban nem egy-egy vitamin hiányával találkozunk, hanem inkább általános vitaminhiányos állapotról beszélhetünk. A vitaminok minimális mennyiségben fordulnak elő a vérben, mégis, ha hiányoznak, felborulhat a szervezet anyagcseréje. Hasonló a helyzet a nyomelemekkel, amelyek szintén elsősorban a növényekben találhatók. Jelenlétük a szervezetben nélkülözhetetlen, túladagolásuknak azonban nincs értelme. Az orvosi szakirodalomban a növényi táplálkozást folytatók statisztikailag kimutathatóan jellegzetes fehérje-, ásványi anyag- és vitaminhiányban szenvednek. Ezt megelőzi, illetve kiküszöböli az alábbi növényi étrend:
1. Fehérjehiány: hüvelyesek, olajos magvak, tönkölybúza, barna rizs, gomba.
2. Kalciumhiány: hüvelyesek, spenót, petrezselyem zöldje, sóska, banán, olajos magvak, tengeri algák.
3. Vashiány: búzakorpa, csipkebogyó, mák, kakaópor, zöld leveles növények.
4. A vitamin és karotin hiánya: sárgarépa, petrezselyem zöldje, spenót, sárgadinnye és kajszibarack.
5. B2 vitamin hiánya: diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok.
6. B12 vitamin hiánya: csíráztatott magvak.
7. D vitamin hiánya: gombák.
8. E vitamin hiánya: diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok.
Az étlaptáblázatokat a fentiek figyelembevételével állítottuk össze.
Szervrendszerek karbantartása a táplálkozás segítségével
Ahogy a mindennapi életünkhöz tartozó gépeket, járműveket időnként szervizbe visszük, hasonlóképpen célszerű ellenőrizni és karbantartani testünket, amely legértékesebb és legkényesebb eszközünk. Fiatal korban elég két – háromévenként ellenőrizni szervezetünk egészségi állapotát, 30 – 35 év felett azonban feltétlenül tegyük meg ezt évente legalább egyszer! Mind az orvostudomány, mind a természetgyógyászat módszerei alkalmasak erre. A természetgyógyászat diagnosztikai eljárásai közül igénybe vehetjük az Ájurvéda módszereit, az íriszdiagnosztikát, a biorezonanciás diagnosztikát, vagy a reflexzóna-vizsgálatot. Természetesen ügyeljünk arra, hogy megfelelően képzett szakemberhez forduljunk. A vizsgálat által feltárt esetleges rendellenességek kiküszöbölését magunk is elősegíthetjük az alábbi támpontok felhasználásával.
1. A csontvázrendszer támogatói: A, D vitamin, kalcium, foszfor, nátrium, magnézium, cink, réz, jód, fluor, szelén.
2. Az izomrendszer támogatói: A vitamin, niacin, nátrium, kálium, magnézium, cink, réz.
3. A zsigerrendszerek támogatói: Az emésztőrendszer támogatói: D, E, K, C, B1, B2, niacin, B6, folát, B12 vitamin, biotin, foszfor, nátrium, kálium, klór, magnézium, vas, cink, réz, jód, mangán, króm, szelén, molibdén.
4.A légzőrendszer támogatói: C vitamin, vas.
5.A húgy- és ivarrendszer támogatói: B12 vitamin.
6.A hormonrendszer támogatói: C vitamin, pantoténsav, cink, jód.
7. Az érrendszer támogatói: K, C, B12 vitamin, kalcium, foszfor, nátrium, kálium, klór, vas, cink,réz, jód. Az immunrendszert erősíti az A és a C vitamin.
8. Az idegrendszer támogatói: B1, B6, B12 vitamin, jód, nátrium, kálium, vas, magnézium, réz, jód, kolin.
9. Az érzékszervek támogatói: A, B2 vitamin, pantoténsav, cink, szelén. Ismételten hangoztatjuk, hogy fentiek nagyobb mennyiségű bevitele csak a hiányok pillanatnyi pótlására, ?tűzoltásra” szolgál. Arra kell törekednünk, hogy a vitaminok és nyomelemek egyaránt állandóan jelen legyenek szervezetünkben. Ezt úgy érhetjük el, hogy változatosan és az eddigi szempontok figyelembevételével táplálkozunk. Ha így teszünk, szervezetünk majd gondoskodik arról, hogy a bevitt táplálékból hasznosítsa mindazt, amire szüksége van.
Vitamin és ásványi anyag források
Vitaminok
1. Zsírban oldódó vitaminok.
A vitamin: csíráztatott magvak, sárgarépa, petrezselyem zöldje, spenót, sárgadinnye és kajszibarack
D vitamin: gombák,
E vitamin: csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok.
K vitamin: csíráztatott magvak, brokkoli, káposzta, fejes saláta, spenót.
2. Vízben oldódó vitaminok
C vitamin: csíráztatott magvak, csipkebogyó, fekete ribiszke, brokkoli, karalábé, karfiol, fejes- és vörös káposzta, petrezselyem zöldje, zöldpaprika, kelbimbó,
B1 vitamin: barna rizs, dió, élesztő, búzacsíra, burgonya, füge, spárga, hüvelyesek, fűfélék, petrezselyem, snidling, póréhagyma.
B2 vitamin: csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok.
Niacin: burgonyapehely, gomba, napraforgómag, tökmag, búzakorpa, búza, árpa.
B6 vitamin: sárgarépa, búzacsíra, élesztő.
Folsav: spenót, leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő.
B12 vitamin: csíráztatott magvak.
Biotin: földimogyoró, mák, mogyoró, lencse, banán, fejes saláta, petrezselyem zöldje, sóska,
zöldborsó, gomba, sajtok.
Pantoténsav: gomba, hüvelyesek, brokkoli, mangold, teljes kiőrlésű búza.
Ásványi anyagok:
Kalcium: hüvelyesek, spenót, petrezselyem zöldje, sóska, banán, olajos magvak,
Foszfor: teljes búza, rozsliszt, hüvelyesek, dió, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag.
Nátrium: barna kenyerek.
Kálium: szójaliszt, hüvelyesek, paradicsomsűrítmény, petrezselyem zöldje, csonthéjasok, olajos
magvak, főleg mák, mazsola, gesztenye.
Klór: konyhasó.
Magnézium: csipkebogyó, csonthéjasok, olajos magvak, szójaliszt
Cink: búzacsíra, csonthéjasok, olajos magvak.
Réz: búzakorpa, szójaliszt, mogyoró.
Jód: algák, jódozott konyhasó kálium-jodát formájában.
Mangán: búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonák, mogyoró.
Fluor: tea.
Króm: búzadara, lencse, zöldbab, sajtok.
Szelén: teljes kiőrlésű gabonák.
Molibdén: hüvelyesek, gabonák.
Forrás: https://kuthom.eu/gyogy/?page_id=714