Enzim-táplálkozás
Enzim-táplálkozás az egészség titka
2008.04.10.
Sokan úgy tartják, az enzimek jelenthetik a megoldást a világméretű egészségügyi válságra. Hiszen az enzimek lényege az a biológiai erő, amelyet életenergiának, vitalitásnak is neveznek. De hogyan tudjuk megőrizni, illetve pótolni ezeket?
Miközben szinte naponta jelennek meg a legújabb fogyókúrák - nálunk is - csupán egy valamiről feledkezünk el. Hogy a sok így főzött és úgy párolt, grillezett ételek mellett megfelelő mennyiségű nyers kosztot is magunkhoz vegyünk. Hiszen az egészség, az egészséges táplálkozás - és így a karcsúság, illetve az ideális testsúly - egyik nagy titka potnosan ez: nyers zöldségek és gyümölcsök.
Elherdált enzimek
Az enzimek ugyanis nem mások, mint a test "munkatársai" az anyagcsere folyamatokban - így az egészség megőrzés és a gyógyítás alapvető kellékei. A bibi azonban az, hogy születésünkkor korlátozott mennyiségű test-enzimmel jövünk a világra. És ennek az adagnak kell kitartania ameddig csak élünk. A nagyobb baj az, hogy ezt az enzimkészletet meggondolatlanul pazaroljuk is, illetve nem úgy haszáljuk, ahogy kellene.
Minden ételt megfőzünk, megsütünk, megsemmísítve az információkat, melyeket a növények vitamin, ásványi anyag, nyomelem és enzim formájában vettek fel a talajból, napfényből, esővízből, levegőből.
Ráadásul az alkohol, a nikotin vagy akár a drog fogyasztás - gyors és szándékos rombolást jelent.
Az emésztőenzimeknek 3 fő dolga van: a fehérje, a szénhidrát és a zsír megemésztése: a fehérjét a proteázok, a szénhidrátot az amilázok, a zsirt a lipázok dolgozzák fel. Alapesetben az emésztést a táplálékban található enzimek is segítik - így "spórolva" a szervezet a saját enzimkészletével.
A táplálékenzim-elmélet
A betegségek ezen új megközelítése az enzimek - a táplálékban, illetve a szervezetben lévők - szerepét vizsgálja.
A főzőtt étel, illetve az ehhez használt hő ugyanis tönkre teszi a táplálékenzimeket, így a szervezet arra kényszerül, hogy egyre többet és többet termeljen. Ettől pedig megnagyobbodnak az emésztő szervek, legfőképp a hasnyálmirigy. Ha azonban a szervezetnek túl sok emésztőenzimet kell előállítania, már nem marad energiája megfelelő mennyiségű anyagcsere enzimet kitermelni, nem tudja helyrehozni a szerveket ért károkat, hogy megvédjen a betegségektől.
A megoldás pedig egyszerű: több nyers élelmet, kellene fogyasztani. Ugyanis csak a nyers táplálékokban van enzim, amelyeket, ha csak alacsony hő is ér, elpusztulnak. Az enzimek - a vitaminokkal ellentétben - nem bírják a hőt, és már a pasztőrizálás is tönre teszi őket. A legjobb mérce: ha a víz már túl meleg a kéznek, akkor az a táplálékenzimeket is károsítja.
Forrás:Dr. Edward Howell
Enzim táplálkozás