alma
Bővelkedik élelmi rostban
Egyik legnagyobb értéke kimagasló pektintartalma: egy közepes alma elfogyasztásával a napi rostszükséglet közel 20 százalékát fedezhetjük. A vízben oldható pektin főleg a gyümölcs héjában lelhető fel, és számos egészségvédő hatással rendelkezik.
- Táplálékul szolgál a jótékony bélbaktériumoknak, valamint gátolja a káros baktériumok szaporodását, ennek köszönhetően a pektint tartalma végett a bélflóra egyensúlyának fenntartásában is fontos szerepet kaphat. Ez pedig az egyik előfeltétele az immunrendszer hatékony működésének, hiszen az immunsejtek mintegy 80 százaléka a vastagbélben található.
- A pektinből a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat is előállítanak, amelyek táplálják a vastagbél nyálkahártyáját, csökkentik a vastagbélrák kockázatát.
A PEKTIN ROST TARTALMA
Az egészséges élethez, de legfőképpen az egészséges emésztési folyamatokhoz elengedhetetlenek a rostok. A megfelelő rostbevitel nélkülözhetetlen az emésztés megfelelő működéséhez. Mik is azok a rost anyagok? Az élelmi rostok a táplálékban megtalálható emészthetetlen és összetett szénhidrátok. A rostok két csoportra bonthatjuk, hiszen vannak a vízben oldható és a vízben nem oldható rostanyagok. A pektin pedig a vízben oldható rostok közé sorolható anyag, amely táplálékul szolgál a vastagbélben található jótékony baktériumok számára is.Emésztő rendszer
Csicsóka ..emésztés
A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező anyagot tárol. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják.
Azonban a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek. A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét.
A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium, cink és magnéziumellátottsága. A kalciumfelszívódás fokozásával hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a mérgező bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.
A csicsóka ballasztanyag-tartalma jóllakottság érzését kelti, ezáltal megakadályozza a túltáplálkozást, az elhízást, valamint az ebből adódó betegségeket is.
Inulin élettani hatásai
A csicsókából készült termékek hatékonysága, az INULIN élettani hatásában rejlik:
- természetes cukorpótló, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet,
- szabályozza a szénhidrát-anyagcserét, diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas,
- segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását,
- javítja az emésztőrendszer működését, ballasztanyag-tartalma jóllakottság érzését kelti,
- szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében, székrekedéssel járó megbetegedések kezelésében,
- előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét,
- jótékony hatású lehet élelmiszer-allergia, szív- és érrendszeri betegségek valamint candidiasis, hüvelygyulladás esetén, szerepe van a méreganyagok és rákkeltő anyagok megkötésében.